kerstopdracht 1: vertel het verhaal op je eigen manier

Het kerstverhaal…: een boodschap voor onze tijd?

Er bestaan verhalen over mensen, waarvan verteld wordt dat je al bij hun geboorte kon merken dat ze heel bijzonder zouden worden. Die verhalen ontstaan vaak lang nadat de hoofdpersoon heeft geleefd. Dat is niet vreemd. Mensen ontplooien hun bijzondere talenten pas in de loop van hun leven.
Over bijzondere mensen ontstaan dus achteraf legenden, ook over hun geboorte of kindertijd. Die legenden zijn geen geschiedenisverhalen, verhalen niet over de waarheid, maar proberen duidelijk te maken waarom iemand waardevol is. Dat zo’n persoon voor deze bijzondere taak ‘in de wieg gelegd’ is.

Omdat Jezus volgens zijn volgelingen een heel speciale taak had, werden -jaren na zijn dood- ook over zijn geboorte bijzondere verhalen verteld. In de Bijbel staan twee verhalen over Jezus’ geboorte. Eén verhaal staat in het Bijbelboek Matteüs en het tweede in Lucas. Er staan dus eigenlijk twee kerstverhalen in de Bijbel. En het gekke is: het zijn twee heel verschillende verhalen! We gaan kijken waarom Matteüs en Lucas het verhaal over de geboorte van Jezus zo verschillend vertellen. Die verhalen laten vaak zien wat de verteller zelf belangrijk vond. Met dat in het achterhoofd begrijp je ook waarom in het verhaal van Lucas Jezus in een voederbak werd gelegd? En dat er in de herberg geen plaats is? En waarom in het verhaal van Matteüs veel citaten uit het oude testament voorkomen. De hervertelling van deze verhalen zoals verteld in de Bijbel waaruit we in de klas vaak voorgelezen geeft op dit soort vragen een antwoord.

Hier staat een link naar die verhalen in een min of meer letterlijke vertaling. Lees deze 2 verhalen over de geboorte van Jezus nog eens door (en vergeet niet de voorgelezen andere, langere hervertelling die je als een toelichting of uitleg kunt zien). Zoals gezegd: er zijn veel verschillen tussen beide verhalen. Maar allebei willen zij dezelfde boodschap doorgeven. Het leven is niet altijd makkelijk Jezus is een voorbeeld hoe het toch beter kan.
Jezus wordt ook wel Emanuel genoemd, wat ‘God midden ons’ betekent. Met Jezus is God tussen de mensen om hen te helpen zich te bevrijden uit alle aardse ellende. Voor christenen is Jezus nog steeds tussen de mensen (wel op een andere manier dan toen). En de boodschap van Kerst is niet alleen een boodschap voor toen maar ook een boodschap voor nu.

Je gaat van een van de kerstverhalen een hervertelling maken. Met je verhaal moet je laten zien dat de boodschap die Mattheus en/of Lucas duidelijk wilde maken aan hun lezers uit de eerste eeuw ook voor de mensen van nu nog interessant kan zijn. Ons  kan helpen om met de wereld van nu beter om te gaan.
Van de twee verhalen mag jij één verhaal maken. Je hoeft niet alles te vertellen. Maak een keus in wat je wil vertellen. Je kunt ook de hervertelling van Ds. van der Linden als uitgangspunt nemen. Of de Jezusverhalen in de Koran.
Twee elementen zijn verplicht:
De geboorte van Jezus
Een boodschap voor de mensen nu.

Je mag individueel te werk gaan maar ook met een groep.
Zorg wel dat je snel afspraken maakt wie wat doet. Maak dus een goede planning en taakverdeling.

  1. Een reactie plaatsen

Plaats een reactie