-architectuur

Lijst met bouwkundige termen om elementen in (vaak oude) gebouwen te benoemen of een aanduiding zijn voor de stijl waarin het bouwwerk (of een element daaruit) thuishoort.

Een korte architectuurgeschiedenis aan de hand van kerkebouw in Nederland

20e eeuw:

Moderne architectuur en kerken in nederland 

Delftse school in de Meern

Gotiek en neo-gotiek in Nederland

Gotiek:
De Domkerk in Utrecht is beslist het beste voorbeeld van de klassieke gotiek in Nederland, met van binnen het hoogste schip/gewelf (33 m) in ons land. Sommige kerken komen hier dicht bij in de buurt: de Bovenkerk in Kampen en de Grote of St. Bavokerk in Haarlem.
Andere gotische kerken behoren tot één van de vele afgeleide vormen van gotiek; bijvoorbeeld de Brabantse gotiek.Deze is te herkennen aan de pijlervorm; rond met zgn. koolbladkapitelen of juist kapiteelloze bundelpijlers die met de wandopbouw een sterke verticale eenheid vormen, benadrukt door rijk maaswerk. Voorbeelden:St Janskathedraal in ’s Hertogenbosch en de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk in Breda. De invloed van de Brabantse gotiek reikte tot daarbuiten, tot in Holland. Zie bijvoorbeeld de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk in Dordrecht, de Grote of St. Laurenskerk in Rotterdam, de Grote of St. Catharijnekerk in Brielle en de Grote of St. Laurenskerk in Alkmaar

Neo gotiek:
– Site van de Kerk zelf: Willibrord kerk in Utrecht; op reliwiki staat ook veel informatie.  
Vituskerk in Hilversum, site van de parochie. Kijk ook op reliwiki  informatie over deze vijfbeukige neogotische KRUISBASILIEK met ver uitspringend transept en hoge westtoren.   
– Over de Willibrordkerk in Vleuten: het dossier in het Nederland Architectuur Instituut; digitale rondleiding in opbouw, reliwiki (nog) weinig info wel mooie foto’s
– Meer in midden Nederland: Kasteel de Haar en Kapel in Haarzuilens  

Heilig Hart van Jezuskerk te Eindhoven

Barok en Neo-Barok

Neo-barok:
– Hilversum, Melkpad 12 – St Vituskerk

%d bloggers liken dit: