Yo tambien

Yo tambien

Deze opdrachten gaat over de film Yo tambien (Spanje 2009).

Afgestudeerde man met downsyndroom wordt verliefd op collega. Yo, también is van de meest verrassende films van 2009, met twee spectaculair goede hoofdrolspelers. Scherp en overtuigend, humoristisch en ontroerend. En ja, de film stemt tot nadenken.

Yo, también is een verrassend sociaal drama. De film draait om de 34-jarige Daniel uit Sevilla. Hij is de eerste Europese man met het syndroom van Down met een universitair diploma. Als Daniel een nieuwe baan krijgt, ontmoet hij de vrijgevochten collega Laura. Hun vriendschap trekt de aandacht van vrienden en familie, die het problematisch vinden als Daniel verliefd wordt op Laura. Yo, también is het debuut van schrijf- en regieduo Álvaro Pastor en Antonio Naharro. De film is scherpzinnig en humoristisch, innemend maar niet zoet. Yo, también zet in hoog tempo de zaken op scherp: wie is er nu helemaal normaal, waarom kijken we zo snel naar mensen met Down alsof het kinderen zijn, en hoe treurig kan het zijn om juist wel heel gewoon te zijn. Lola Dueñas en Pablo Pineda werden in hun thuisland reeds overladen met lof en prijzen voor hun indrukwekkende acteerprestatie.

OPDRACHT 1:

Jullie gaan aan het werk in groepjes van maximaal 4. En ieder groepslid krijgt een nummer (1,2,3,4)
In volgorde van opkomst volgen jullie allemaal een stuk of 2 a 3 rollen en beantwoorden de volgende 2 vragen:
1: hoe probeert deze persoon in zijn / haar leven een beetje geluk te realiseren?(Gebruik de ideeën en, theorieën en begrippen die je in hoofdstuk 1 geleerd hebt)
2: Hoe gaan ze om met tegenslag? (en daarmee lopen we al een beetje vooruit oo het volgende hoofdstuk over lijden en dood).

Overleg hier over met je groepsgenoten. Tijdens het kijken en op het eind van de les krijgen jullie tijd om aantekeningen te bespreken en uit te werken.

Wijs ook een secretaris aan die bijhoudt wie welke rol volgt,en die dat doorgeeft aan de docent (zelf onthoudt je natuurlijk welke rol je moet volgen).

ALS AFSLUITING MOET JE EEN PRESENTATIE GEVEN OVER JE WAARNEMINGEN VAN ROL DIE JE GEVOLGD HEBT. Daarin worden de 2 hierboven gestelde vragen beantwoord.

Rollen:

Daniel,
Laura
Dansjongen
Vader Daniel
Moeder Daniel
Dans meisje
Moeder dansmeisje
Dansdocenten
etc

OPDRACHT 2:

Schrijf een recensie over deze film.

Kijk voor informatie over een recensie schrijven op de site www.pathe.nl/school

Misschien ter vergelijking: de (discussie over) de DWDD-soap DOWNISTIE

 

Informatie over deze film:
site Rotterdams Filmfestival
recensie NRC met trailer
een belgische recensie
en als laatste het Parool

Je kunt zelf natuurlijk ook op internet gaan zoeken naar extra informatie.

  1. Een reactie plaatsen

Plaats een reactie