profielwerkstukken, onderwerpen & tips

Waar je profielwerkstuk ook over gaat, en zit aan ieder onderwerp een ethische kant. Wij zouden het toejuichen als je die ook in je werkstuk verwerkt. Zo kun je een gedeelte van je PTA levensbeschouwing of filosofie combineren met je PWS.
Hieronder tips voor filosofische, levensbeschouwelijke of ethische onderwerpkeuzes voor een PWS. Links naar allerlei sites met informatie over onderwerpkeuze, probleemstelling, opzet en/of uitwerking van je profielwerkstuk. Als de link niet meer werkt (omdat de website waarnaar verwezen wordt is aangepast) laat het even weten door en reactie te sturen.
Ook op open dagen, tijdens speciale symposia voor scholieren of “e-studeren” voor scholieren komen vaak interessante onderwerpen aan de orde die je voor je PWS kunt gebruiken.

Kwaad met goed vergelden; heeft opsluiten wel zin.

Mooie kunst: wat betekent het als je zegt dat je iets mooi vindt?

Kan een robot mens worden; over mens en robot, lichaam en geest.

Terrorisme; over de geweeld en democratie.

Internationaal recht en souvereiniteit; hoe zelfstandig ben je nog als land?

Reclame voor kinderen; goed of goed fout?

Pater en Papoea; over verschillende culturen, over christendom, nette Nederlanders en koppensnellers

Typische C en M onderwerpen met filosofische en/of levensbeschouwelijke inslag: Islam in Nederland, Religie en cultuur, Doe FF normaal, Veiligheid op school.

(C en M Onderwerpen op de VU-site met andere invalshoeken: Intelligentietests, Neologismen, Tussen hoop en ontbering, Sprookjes en soaps, Forensische Statistiek, The Gothic.) Ook voor de andere profielen zie je op de site van de Vrije Universiteit mooie voorbeelden. Waarvan de nodige natuurlijk ook vanuit een filosofische of levensbeschouwelijke invalshoek benaderd kunnen worden. Bijvoorbeeld de natuur en gezondheid onderwerpen zijn: Aandacht voor aandacht, Afasie, Biodiversiteit, Dementie, Dyslexie, Hart en vaataandoeningen, Permafrost, Sportklimmen, Struikelen, Te koud of te warm hier.

Profielwinkel, masterclass
Voorbeelden van onderwerpen en manieren van aanpak vind je bijvoorbeeld in de “profielwinkel” van de faculteit geesteswetenschappen / departement filosofie van de Universiteit van Tilburg.
De VU (Amsterdam) heeft ook een site over profielwerkstukken. Ook daar de nodige voorbeelden over opzet, aanpak en het combineren van filosofie of levensbeschouwing als 2e vak. En ze organiseren een competitie, wie heeft het beste profielwerkstuk. Prijzen: minilaptops en presentietraining. Ook bruikbaar voor PWS (en loopbaanoriëntatie ) de masterclasses aan de VU.

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: