Ik ben Kalam

I Am Kalam (2010)

Filmrecensie Veronicamagazine:
De superslimme Chhotu (Mayar) woont in India, waar het kaste-systeem (officieel als sinds de 50-er jaren, sinds Gandi verboden) uitmaakt dat je geboorte bepaalt wie je bent. Om zijn arme familie te helpen, werkt hij in een eettentje langs de weg. Er komen veel Westerse toeristen, die hij keer op keer met zijn talenten verbaast. Een speech van de voormalige president dr. Abdul Kalam, zelf ooit arm maar president van 2002 tot 2007, verandert zijn leven. Vanaf dat moment noemt  Chhotu zichzelf Kalam.

Korte samenvatting:
De Indische provincie Rajasthan was ooit een thuishaven van vorsten en prinsen. Daar maken we kennis met Chhotu, het hard werkende hulpje in een eettentje langs de kant van de weg. Chhotu is altijd vrolijk en toeristen zijn dol op de snuggere jongen die hen rondleidt op de rug van zijn kameel. Toch wil Chhotu net zoals andere kinderen naar school gaan en zijn leven in eigen handen nemen. Niets kan hem daarbij ontmoedigen.

Op een dag ontmoet hij een nette jongen van zijn leeftijd die een echte prins blijkt te zijn. Ravijay en Chhotu worden beste maatjes…

Kijkwijzer:
Genre: Jeugdfilm
Duur: 85 minuten
Regie: Nila Madhab Panda
Acteurs: Harsh Mayar, Hussan Saad, Gulshan Grover, Beatrice Ordei, Meena Mir, Pitobash
De film is met de nederlandse ondertiteling nog niet op DvD te krijgen. Omdat hij wel op Cine-kid en op de tv te zien is geweest zijn er wel stukjes, trailers en andere informatie op internet te vinden.
Hier eerst een paar links naar een versie die engels ondertiteld is en gratis op internet te bekijken.
Hier een korte introductie op de blog van Villa Achterwerk en een interview met de hoofdrolspeler op het jeugdjournaal. En de aankondiging van de film tijdens het Cine-Kid festival
Meer achtergrondinformatie op de site van de (belgische) distributeur en de aankondiging van de bioscoop-presentatie (in augustus 2011). Op deze 2 laatste sites ook links naar achtergrondinformatie over:
– het kastesysteem
– het hindoeïsme
– de geschiedenis van India
lange samenvatting / synopsis:
Door de aanhoudende droogte en hongersnood op het Indiase platteland besluit een moeder haar zoontje naar een verre kennis te brengen. Ze overtuigt Bahti Uncle, die een kleurrijk thee- en eettentje langs de weg uitbaat, om Chhotu als hulpje aan te werven.Chhotu is een pienter en innemend ventje dat heel snel nieuwe vaardigheden oppikt. Hij leert lekkere thee serveren, spreekt al gauw een paar woordjes Frans en Engels en verzorgt de zieke kameel Laxmi, die ingezet wordt om thee en hapjes rond te dragen. Hij verovert meteen de harten van de uitbater én de toeristen, zeer tegen de zin van Laptan, zijn oudere en autoritaire collega-hulpje.Chhotu serveert ook de toeristen die in het hotel verblijven dat gevestigd is in het voormalige paleis van koning Pratap. Uit geldnood moet de koning noodgedwongen -en zeer tegen zijn zin- een deel van zijn residentie verhuren aan hotelgasten.Laptan wil zijn slaapruimte niet delen met Chhotu. Maar met een listig plan kan het knechtje hem bedotten. Chhotu is pienter; hij leest graag en leert snel. Hij droomt ervan om een das te dragen, naar school te gaan en een man van betekenis te worden. Net zoals president Kalam! Chhotu is enorm onder de indruk van de president. Dankzij hem is hij ervan overtuigd dat mensen hun lot kunnen veranderen. Vanaf nu laat hij zich ‘Kalam’ noemen. Ooit wil hij naar Dehli om de president persoonlijk te bedanken.

Elke ochtend ziet Kalam een leeftijdsgenootje -uitgedost in das en schooluniform- begeleid door zijn bediende op de schoolbus wachten. Het is de jonge prins die in het paleis woont. Al gauw worden ze boezemvrienden, ook al staat de slaapkamer van de prins in schril contract met Kalams slaaphok. Kalam leert Hindi aan prins Ranvijay, terwijl de prins hem Engels bijbrengt. Toch blijft het raadzaam om hun vriendschap geheim te houden. Prinsen mogen immers alleen vriendschap sluiten met hun gelijken – ‘koninklijk bloed’ is een vereiste!

Lucy Madamme is een Française die op haar motor door India reist. Bahti is hopeloos verliefd op de goedlachse muzikante. Kalam vertelt haar over de grap die hij uithaalde met Laptan (die helaas hun gesprek afluistert) en over zijn vriendschap met de prins (die bang is voor zijn examen Frans). Hij stelt Lucy zelfs voor aan zijn moeder en neemt haar mee op een heel bijzondere uitstap. Ondertussen verbrandt Laptan van pure razernij Kalams boeken…

Kalam en de prins hebben cadeautjes voor elkaar: Kalam schenkt een armband aan de prins, die op zijn beurt Kalam verrast met een das, schooluniform en boeken.

De sfeer in het eettentje is beneden het vriespunt. Bahti is diep bedroefd wanneer hij ontdekt dat Lucy getrouwd is. En de verbrande boeken leiden tot een knokpartij tussen Laptan en Kalam. Bathi –boos en teleurgesteld- moet de kemphanen scheiden.

In een gesprek met zijn vader vraagt prins Ravijay zich luidop af waarom arme kinderen niet naar school kunnen. Maakt het lot een man arm of rijk? Wat maakt een man… het lot of zijn daden…?

Op school wordt prins Ravijay aangeduid voor een belangrijke voordrachtwedstrijd. Tijdens het voetballen komt hij echter ongelukkig ten val en verstuikt zijn hand. Nu kan hij niet meer schrijven! Zijn vriend Kalam zal hem wel helpen: hij schrijft de speech, de prins zal de tekst vanbuiten leren en voordragen.

Intussen wordt Kalam door de koning en zijn entourage beschuldigd van diefstal. Waar komen anders de spullen van de prins in zijn kamer vandaan? Kalam houdt vol dat hij niets gestolen heeft maar verzwijgt zijn geheime vriendschap met de prins. Niemand gelooft in zijn onschuld en Kalam loopt weg.

Ravijay wint de voordrachtwedstrijd en toont fier zijn trofee aan vader. Ravijay wil zijn overwinning vieren met Kalam maar die is spoorloos. De bediende vertelt wat er gebeurd is. De jonge prins biecht aan vader dadelijk zijn geheime vriendschap op.

Iedereen vertrekt naar Dehli op zoek naar Kalam. Dankzij de hulp van Lucy wordt Kalam gevonden. Voortaan gaat Kalam samen met de prins naar school.