hfdstk 3 HUMANISME antwoorden verdiepingsopdrachten

Paragraaf 2   Wat de mens tot mens maakt
Verdiepingsopdracht 1
a. —
b. —
Paragraaf 3   Wie is er humanist?

Paragraaf 4  De geschiedenis van het humanisme
Verdiepingsopdracht 2  In de middeleeuwen was de mens bovenal groepslid (lid van de gemeenschap, lid van een gilde, etc.). Ook voelde de mens zich een nietig en sterfelijk schepsel van God. Aan het eind van de middeleeuwen kwam de mens centraler te staan en werd een zelfbewuster individu. De mens herontdekte zijn mens-zijn, zijn humaniteit (humanitas). Deze ontwikkeling in het zelfbeeld van de mens hing samen met allerlei uitvindingen als de boekdrukkunst, de economische groei en de opbloei van wetenschap en kunst. Ook werden er allerlei werelddelen ontdekt.
Verdiepingsopdracht 3 
Paragraaf 5   Humanisme en religie
Verdiepingsopdracht 4 Het verlichtingshumanisme legt te veel de nadruk op rationele vermogens, weten­schap en zintuiglijke ervaring.
Zij mist meer aandacht voor mooie verhalen, meeslepende rituelen, geweldige kunst en emotionele muziek. Kortom: zij mist andere inspiratiebronnen dan de rede.

Verdiepingsopdracht 5
a. De menselijke natuur
Pico: de mens is zijn eigen vormgever en schepper, die zichzelf zo maakt als hij zelf wil.
Sartre: de mens is niets anders dan wat hij van zichzelf maakt.
b. De natuur van de andere dingen
Pico: God heeft alle schepselen geschapen, ook de mens.
Sartre: er bestaat geen God die de mens heeft geschapen. God heeft geen enkel wezen geschapen: de mens (een levend wezen) is niet geschapen door een god en de mens heeft alle dingen geschapen.

Paragraaf 6   Zelfbeschikking
Verdiepingsopdracht 6   Een orthodox christen gelooft dat de mens is geschapen door God. God gaat over leven en dood, niet de mens. Mensen die moderner, meer humanistisch geloven, nemen de Bijbelteksten niet letterlijk. Ook het bestaan van God nemen ze niet letterlijk (zoals de mens, de natuur, etc. bestaat) waar voor hen zijn god en de Bijbelverhalen over god bedoeld om belangrijke (morele) vragen te overdenken.

Paragraaf 8   Niet-westers humanisme: China
Verdiepingsopdracht 7 

  1. Een reactie plaatsen

Plaats een reactie