hfdstk 5 MODE Schoonheid & Uiterlijk: “Verschrikkelijk mooi”.

We kijken naar de documentaire “Verschrikkelijk Mooi”. Lees vooraf de vragen goed door.

In de documentaire “Verschrikkelijk mooi” vertelt een gehandicapte man (de verteller) hoe er door de geschiedenis heen tegen mensen met een handicap werd aangekeken en hoe er met hen werd omgegaan. Ook wordt een viertal gehandicapten geïnterviewd. Dit zijn Alison, Christian, Ulrich en Pernille. In deze interviews geven zij o.a. antwoord op de levensvraag: wat is de zin van het leven (zie vraag 2).

De verteller en de persoonlijke interviews wisselen elkaar af. Let goed op en maak tijdens het kijken zoveel mogelijk aantekeningen. Deze kun je gebruiken om achteraf de vragen te beantwoorden.

  1. Geef een verklaring voor de titel “verschrikkelijk mooi”. Leg uit wat er met de tegenstelling, verschrikkelijk en mooi, bedoeld wordt.
  2. Welke antwoorden worden er in de documentaire gegeven op de levensvraag, wat is de zin van het leven? Kies 2 van de personages (Alison, Christian, Ulrich en Pernille) en geef aan hoe zij hier over denken. Noteer tijdens het kijken zoveel mogelijk opvallende uitspraken die gedaan worden door de geïnterviewde personen en gebruik die in je antwoord.
  3. Er is een verschil tussen identiteit en imago. Je identiteit is het beeld dat je van jezelf hebt en je imago is het beeld dat anderen van je hebben. Zegt je uiterlijk iets over wie je bent? Alle geïnterviewden geven een heel duidelijk verschil tussen hun identiteit en hun imago aan. Welk verschil is dit? Ondersteun je antwoord met uitspraken van de verschillende personen.

Met gentechnologie oftewel genetische manipulatie is het mogelijk om de erfelijke eigenschappen van levende organismen (bijvoorbeeld dieren, planten en mensen) te veranderen. Zo kunnen we druiven zonder pitjes creëren, maar ook varkens die kunnen dienen als orgaandonor voor mensen. Bij mensen gebruiken we de kennis van de gentechnologie om te ‘voorspellen’ of mensen erfelijk belast zijn met een bepaalde ziekte bijvoorbeeld.

  1. Alison, Christian, Ulrich, Pernille en de verteller vinden allemaal dat de moderne gentechnologie niet gebruikt mag worden om gehandicapte kinderen op te sporen. Welke argumenten geven ze (aan het einde van de documentaire)?
  2. Welke emoties roepen de mensen in de documentaire bij jou op? Wat zegt dat over hoe wij in onze samenleving aankijken tegen mensen die gehandicapt zijn en er anders uitzien? Wat vinden de mensen uit de documentaire van de manier waarop er tegen ze wordt aangekeken. Wat kun je van hun leren of wat heb je van hun geleerd door het bekijken van deze documentaire?
  1. Een reactie plaatsen

Plaats een reactie