hfdstk 1 samenvatting paragraaf 7, 8 & 9

Samenvatting en begrippen hfdstk I par 7,8, 9: Levensbeschouwing en filosofie

MAAR :

1) KIJK OOK BIJ DE LEERPUNTEN WAARMEE IEDER HOOFDSTUK AFGESLOTEN WORDT.

2) LEES OOK ALLE DE TEKSTEN IN DE KADERTJES MET BLAUWE OF GELE ACHTERGROND.

3) BEKIJK DE PLAATJES, TEKENINGEN, FOTO’S. ALS JE DE TEKST BEGRIJPT BEGRIJP JE NATUURLIJK OOK WAAROM JUIST DIE AFBEELDINGEN GEBRUIKT ZIJN.

4) DE BEGRIPPEN DIE JE TEGENKOMT VOEG JE ALTIJD TOE AAN JE BEGRIPPENLIJST. VOEG OMSCHRIJVING OF DEFINITIE(‘S) TOE. CONTROLEER EN VERBETER JE EIGEN OMSCHRIJVING MET DE OMSCHRIJVING OP DE SITE DIE BIJ HET BOEK HOORT. OF VRAAG AAN JE DOCENT.

5) IDEM DITO MET NAMEN VAN BELANGRIJKE PERSONEN.

6) KIJK OP DEZE INTERNETPRESENTATIE.

Par 7 Enkele hoofdwaarden

In ons westerse Nederland vinden we het belangrijk dat de volgende hoofdwaarden voldoende worden erkend:

1. Vrijheid, b.v. op het gebied van godsdienst, onderwijs en meningsuiting. Vrijheid kent ook regels, betekent niet dat je kunt doen wat je wil, veronderstelt respect voor de ander.

2. Gelijkheid & gelijkwaardigheid, geen twee mensen zijn gelijk. Ze zijn wel gelijk op het punt dat ze mens zijn. Daarom moeten mensen gelijkwaardig behandeld worden.

3. Democratie, dit brengt met zich mee: overleg, rekening houden met standpunten van anderen, inspraak van alle betrokkenen, de meerderheid moet rekening houden met de minderheid.

4. Tolerantie, je accepteert dat mensen verschillend zijn. Je geeft mensen met andere opvattingen (bijvoorbeeld omdat ze uit een andere cultuur komen, of  omdat ze een andere seksuele geaardheid hebben) de ruimte om hun leven in te richten zoals ze dat zelf willen. Maar als iets in strijd is met de hoofdwaarden vind je dat juist niet goed. Respecteren gaat verder dan tolereren. Als je respect hebt voor iets of iemand dan stel je je open voor die ideeën of gebruiken. Dan sluit je niet uit om van die andere te leren. Tolerantie is passiever. Respect is actiever, je stelt je open voor de ander.

Par 8 levenbeschouwing en filosofie

Soms zitten je opvattingen verborgen in je gedrag  (impliciet). Als je de opvattingen die in je gedrag verborgen zitten hebt ontdekt kun je er ook kritisch over nadenken. Wanneer je je bewust bent van je levensbeschouwing (denken) kun je aan anderen duidelijk maken wat jouw levensbeschouwing is. Je kunt dat duidelijk maken door je gedachten en ideeën te verwoorden. Op dat moment maak je jouw bewuste levensbeschouwing expliciet.

Wanneer je je onbewust bent van je levensbeschouwing blijven ook jouw waarden en normen opgesloten in jouw levensbeschouwing. Ze blijven impliciet. Je weet niet waarom je iets doet. Je levensbeschouwing blijft impliciet voor jou. Als je je niet bewust bent van de opvattingen die in je gedrag verborgen zitten kun je er ook niet kritisch over nadenken.
Gedrag als voorbeeld: Je hebt de gewoonte om snoeppapiertjes op straat uit je handen te laten vallen in plaats van in de prullenbak te doen. Je doet dit onbewust. Je vriend spreekt je hier op aan en vraagt waarom je dit doet. Je kunt het niet uitleggen. Hij leidt uit je gedrag af dat jij de volgende norm hebt: ik hoef mijn eigen rommel niet op te ruimen.

Door zijn vraag wordt je je bewust dat je kennelijk als norm hanteert dat anderen jouw rommel moeten opruimen. Je kunt jezelf nu afvragen of dit wel deugt. Je denkt na over je eigen levensbeschouwing en reflecteert. Je vindt dat je niet goed bezig was en in het vervolg gooi je je rotzooi in de prullenbak. Uit je gedrag blijkt nu welke waarde je belangrijk vindt. Je kunt nu ook aan anderen uitleggen dat je het belangrijk vindt dat iedereen zijn eigen troep opruimt en dat we samen verantwoordelijk zijn voor een schoon milieu. Door woord en daad maak je je levensbeschouwing nu expliciet. Je bent je er nu bewust van welke waarden en normen aan je gedrag ten grondslag liggen

Par 9 Het begrip filosofie

Filosofisch levensbeschouwing. Iemand met een filosofische levensbeschouwing is bereid om keuzes te bekritiseren, wil keuzes verantwoorden, weegt argumenten voor en tegen af, wil keuzes indien nodig veranderen.
Je zou kunnen zeggen dat filosofen altijd vragen stellen bij wat ze denken. Altijd zoeken naar de mogelijkheid dat het toch net anders is als ze denken. Alhoewel, je hebt ook hele eigenwijze filosofen die denken dat zij (altijd) gelijk hebben. En dan lijken ze ze erg op mensen die hun levensbeschouwing heel dogmatisch beleven; die naar de letter van de wet, de heilge boeken of de overlevering leven. Die denken dat HUN waarheid vroeger, nu en in de toekomst DE enige echte ware juiste waarheid is.

Als je dit allemaal gedaan hebt: test jezelf hier.

VRAGEN, COMMENTAAR, TIPS OF VERBETERINGEN: LAAT HET WETEN.

  1. Een reactie plaatsen

Plaats een reactie