hfdstk 5 MODE Schoonheid & Uiterlijk: “Beperkt houdbaar”.

De manier waarop wij in onze cultuur omgaan met schoonheid heeft allerlei gevolgen. Uiterlijk en schoonheid worden gekoppeld aan belangrijke waarden zoals: plezier, gezondheid, vrijheid, succes, status en menswaardigheid. Dit heeft ook gevolgen voor mensen die niet aan deze schoonheidsidealen voldoen. Denk aan frustratie, discriminatie, ongelukkig zijn, gebrek aan zelfacceptatie, maar ook aan ziektes zoals anorexia en boulimia.

Om aan het tegenwoordige schoonheidsideaal te voldoen kiezen steeds meer mensen plastische chirurgie. Rimpels, hangende oogleden, hangborsten, buik en zelfs geslachtsdelen worden operatief opgepoetst. Plastische chirurgie is hot. In de documentaire “beperkt houdbaar” wordt deze ontwikkeling op een kritische manier in beeld gebracht. Bekijk de documentaire kritisch en ga vervolgens samen aan de slag met de onderstaande vragen. Verwerk in je antwoorden ook informatie die je uit de documentaire hebt gehaald. Laat duidelijk merken dat je goed over het onderwerp hebt nagedacht. Dus onderbouw je mening zorgvuldig.

  1. Leg uit of hier sprake is van een ruime of enge definitie van mode.
  2. In de documentaire wordt een beeld geschetst dat mensen aan een bepaald schoonheidsideaal moeten voldoen. Welke van de vier theorieën die mode verklaren(zie paragraaf 4 van hoofdstuk 5: imitatietheorie, tijdgeest, consumptiedwang en bepaler van identiteit) past het beste bij dit beeld. Leg uit.
  3. Geef redenen hoe iemand tot het besluit zou kunnen komen om zichzelf (zo ingrijpend) te laten veranderen van uiterlijk?
  4. Als je ontevreden bent over je uiterlijk zou je dit dan willen laten veranderen? Hoe ver zou je gaan, waar leg je de grens? Leg je antwoord uit.
  5. Is iedere afwijking van het schoonheidsideaal een zwakheid die ongewenst is? Moet iedereen perfect zijn? Bestaat de ideale mens eigenlijk wel? Motiveer je antwoord.
  6. Een feministe vindt dat in onze samenleving de identiteit van vrouwen bij hun uiterlijk wordt gelegd. Dit betekent dat het zelfbeeld van vrouwen is gebaseerd op hun uiterlijk. Ben je het hier mee eens of oneens. Hoe zie je dat bij mannen? Motiveer je antwoord.


  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: