-max kohnstamm

verdiepingsopdracht levensbeschouwing en jodendom
 
Onlangs overleed Max Kohnstamm. Behalve onderstaande korte kennisgeving verschenen er naar aanleiding van dit overlijden diverse publicaties in verschillende kranten.

 
Artikel 1 Kohnstamm en de 10 geboden (Trouw 2005)
Film         Een getuigenverhaal
 
Internet (o.a. artikelen uit andere kranten) en de bibliotheek zijn publicaties) zijn natuurlijk ook bruikbare bronnen.
 
 
Nederland 22 oktober 2010

Europa-voorvechter Max Kohnstamm overleden

(Novum) Max Kohnstamm is op 96-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Kohnstamm zette zich zijn hele leven in voor Europese samenwerking, onder meer als diplomaat en rechterhand van Jean Monnet, een van de grondleggers van de Europese Economische Gemeenschap.

Kohnstamm was nauw betrokken bij de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. Daarvoor was hij particulier secretaris van koningin Wilhelmina. Hij was de vader van Jacob Kohnstamm, oud-Tweede Kamerlid en oud-staatssecretaris voor D66. De partij wenst Kohnstamms familie en vrienden veel sterkte bij hun verlies.

“Max Kohnstamm was een erudiete man van bijna ouderwetse beschaving die zijn hele leven in dienst van Europa heeft gesteld”, laat D66-leider Alexander Pechtold weten. “Zijn persoonlijke ervaringen – hij zat twee jaar gevangen en verloor familieleden in de vernietigingskampen – inspireerden Kohnstamm om te bouwen aan een toekomst waarin dit soort gruwelen niet meer zouden voorkomen, een toekomst samen met de Duitsers. Kohnstamm is voor mij één der laatste grote Europeanen van de beginjaren van de Europese Unie.”

Kohnstamm, die ‘in vrede’ overleed, was onder meer Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau en Commandeur in de Huisorde van Oranje. In 1987 ontving hij de Jean Monnetprijs. Kohnstamm wordt dinsdag in besloten kring in Amsterdam gecremeerd.Lees in ieder geval de gelinkte artikelen en schrijf een zelf een artikel van een A4 waarin je verduidelijkt hoe zijn visie op Europa samenhangt met zijn joodse achtergrond.
Gebruik daarbij 3 invalshoeken:
1 Kohnstamm als jood, als afstammeling van het joodse volk;
2 de invloed van het joodse geloof;
3 de invloed van de joodse levensbeschouwing, de joodse filosofie.

%d bloggers liken dit: