-spinoza en de actuele kunst

Tijdens de Amsterdamse kunstmanifestatie My Name is Spinoza vertellen landgenoten van Neêrlands beroemdste filosoof waarom zijn gedachtengoed nog zo actueel is. Lees hier de interviews.Dus hier een raakvlak tussen bijbel, jodendom (Spinoza was een jood) en beelende kunst. Ontdek wat bv Thomas Hirschhorn en Job Koelewijn met Spinoza hebben en hoe dat hun werk beinvloed. OPDRACHT:
Beschrijf werk en ideeën van een van de kunstenaars. Verwerk hierin wat de invloed is van de joodse levensbeschouwing. Schenk aandacht aan Spinoza. Wie was hij? Wat waren zijn ideeën? Doet de kunstenaar werkelijk iets met die ideeën?

Job Koelewijn, Spakenburg (NL), 1962, Woont en werkt in Amsterdam (NL), maakte o.a. het werk Nursery Piece, 2010 (zand, pigment, geprinte stickers, eucalyptus en Spinoza’s Ethica op papier).
Een zandtekening, vervaardigd op losse pagina’s uit de Ethica. Wat Job Koelewijn aantrekt in dit invloedrijke boek van de filosoof Baruch Spinoza (1632-1677) is het streven de lezer naar een hoger plan te brengen en zo ontsnapping te bieden aan de vanzelfsprekendheid van het alledaagse. De vloersculptuur in blauw en groen zand wordt uiterst zorgvuldig opgebouwd en weer bijeen geveegd, als in een boeddhistisch mandalaritueel. Indirect legt Koelewijn een verband tussen de filosofie van Spinoza en het boeddhisme. Het sterk optische effect en de indringende eucalyptusgeur masseren Spinoza’s wijsheden als het ware in ons hoofd.

Job Koelewijn studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie (1987-1992). Hij vervolgde zijn opleiding bij het Sandberg Instituut (1993-1994) en werkte als ‘artist in residence’ bij PS1 in New York (1996-1997). Koelewijns werk is internationaal aangekocht en tentoongesteld. Zo had hij onder meer solotentoonstellingen in De Pont, Tilburg (2008) en De Paviljoens, Almere (2004, 2010).

En zo keek Hirschhorn terug op het Spinozaproject.