Lars persoonsbeschrijvingen

–       Adam: in het scheppingsverhaal in het Bijbelboek Genesis de eerste man, komt voor in de Tenach, Bijbel, Koran, de Ahadith en het boek van Adam bij de Ginza Raba. In deze boeken wordt hij gezien als de eerste mensEva was zijn vrouw

–       Apollo: een godheid die werd vereerd in de Romeinse godsdienst. Hij was oorspronkelijk een Griekse goedheid. Werd vereerd door de Romeinen als reddende god bij bijv. een epidemie of inval van vijanden

–       Arjoera: was de derde van de vijf zonen van koning Pandoe was eigenlijk de zoon van god Indra.

–       Bommel (Ollie B.): een beroemd Nederlands stripfiguur bedacht door Marten Toonder. Hij maakte zijn debuut in het 3de avontuur van Tom Poes

–       Copernicus:
leefde van 1473-1543
was een Poolse, etnisch Duitse, kanunnik
belangrijke wiskundige, arts, jurist, sterrenkundige.
Hij ontdekte dat de zon niet om de aarde draaide, maar dat de zon een centrum vormt waar een aantal planeten o.a. de aarde omheen draaien.

–       Darwin (Charles): leefde van 1809-1882 was een Engelse autodidact op het gebied van natuurlijke historie, biologie en geologie. Hij ronde zijn theologische studie af om vervolgens mee op expeditie te gaan op het marineonderzoeksschip de Beagle. Zij ontdekten de Galapagos eilanden. Daar deed hij waarnemingen die ten grondslag lagen aan zijn (het) idee dat alle levende organisme zich hebben ontwikkeld uit één oervorm. Zijn theorie wordt EVOLUTIETHEORIE of DARWINISME genoemd. Samengevoegd met Mendels ideeën over de ERFELIJKHEID spreek men wel over NEO-DARWINISME. 

–       Eva: volgens de Tenach (en dus ook volgens de Bijbel) de 1e vrouw die door god werd gemaakt.

–       Galilei: leefde van 1564-1642 hij bouwde voort op de theorie van Copernicus en als 1e met een telescoop een astronomisch waarneming deed en was Italiaans natuurkundigeastronoomwiskundige en filosoof. Hij was hoogleraar in Pisa en Padua.

–       Johannes Paulus II: leefde van 1920-2005, was een Poolse priester  die  aartsbisschop  en  kardinaal  werd en uiteindelijk op 16 oktober 1978 werd verkozen tot 264e paus van de Rooms-katholieke Kerk. Hij gaf in 1996 eerherstel aan Galilei en was van mening dat de evolutietheorie niet 100% in strijd is met het Katholieke geloof.

–       Krishna: is een van de meest aanbeden goden in het hindoeïsme. In veel hindoeïstische stromingen wordt Krishna beschouwd als een incarnatie van Vishnoe, in andere als de Allerhoogste Persoonlijkheid of hoogste manifestatie van God-energieën, God zelf.

–       Mendel (Gregor): leefde van 1822-1884, was een Oostenrijkse augustijn met belangstelling voor biologie. Is bekend geworden door zijn experimenten en ideeën over gewasverbetering. Een van de grondleggers van de erfelijkheidsleer, hij veranderde gewassen door naar de kenmerken te kijken en bewust soorten met elkaar te kruisen. “Hij wordt vaak de vader van de genetica genoemd. De wetmatigheden die hij ontdekte bij de bestudering van de overerving, worden nu nog de Wetten van Mendel genoemd. Wanneer iets overerft op een manier zoals Mendel dat beschreef, wordt dat een Mendeliaanse overerving genoemd. Toen hij in 1866 zijn ontdekkingen publiceerde trokken deze weinig aandacht. In 1900 werd zijn werk herontdekt door Hugo de Vries, Carl Correns en Erich von Tschermak, en sinds die tijd is Mendels naam een begrip geworden in de genetica en de biologie.” (bron: Wikipedia)

–       Plasterk (Ronald): is een Nederlandse politicus en wetenschapper. Hij is minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte II. Hij was  minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Balkenende IV. Hij was lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid. Plasterk is daarnaast bioloog, gespecialiseerd in de moleculaire genetica. Hij is atheïst

–       Plato: leefde van ca. 427-347, was een Grieks filosoof en schrijver. Plato, leerling van Socrates en leraar van Aristoteles, is een van de meest invloedrijke denkers in de westerse filosofie en was ook de stichter van de Atheense Academie, het eerste instituut voor hoger onderwijs (in het westen). Hij schreef een aantal dialogen over zeer diverse onderwerpen en werd met zijn ideeënleer de aartsvader van het filosofisch idealisme.

–       Poes (Tom): is een Nederlands stripfiguur en het hoofdpersonage in de gelijknamige stripverhalen van Marten Toonder. Tom Poes is een kleine, witte kat.

–       Taäro: is een schepping uit het niets: aanvankelijk was er helemaal niets en nu is er de schepping, de wereld.

–       Vercors: leefde van 1902-1991 en was een Franse romanschrijver en kunstenaar-graveur, die schreef Le Silence de la mer (1941;De Stilte van de zee ), een patriottische verhaal van zelfbedrog en van de triomf van de passieve weerstand over het kwade.

–       Zeus: is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij is de oppergod en de god van de lucht, hij wordt vaak afgebeeld met bliksem. Hij heerste vanaf de berg Olympus.

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: