hfdstk 1 paragraaf 1 oosterse filosofie: introductie

Dit hfdstk bestaat uit 2 delen, een over het hindoeïsme, een over het boeddhisme.
Van de laatste wordt vaak gezegd dat het (eigenlijk) geen godsdienst is want het kent geen god(-en). Sommigen spreken over een levensbeschouwing, anderen over een levensfilosofie. Maar er zijn nogal wat boeddhisten die dan misschien wel niet in een of meer goden geloven, maar des te meer in geesten (goede en kwade). Zodat de vraag zich aandient wat het verschil is tussen een god en een geest. Er zijn ook mensen die zeggen dat het typisch westers is om het niet godsdienstige karakter van het boeddhisme te benadrukken.
Het hindoeïsme bestaat niet. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor allerlei stromingen die zich onder andere onder invloed de Engelse koloniale overheerser als een ‘familie’ zijn gaan beschouwen. De naam is ook door die Engelsen op die grote diversiteit van religies en levensbeschouwingen geplakt. de oudste wortels van het Hindoeïsme liggen wel meer dan 1000 jaar (eerder bijna 2000 jaar!) voor het begin van de jaartelling.
E zijn heel veel verschillende goden in het Hindoeïsme. Mensen hebben vaak een, soms streek gebonden, favoriete god. Volgens andere hindoes zijn al die godennamen alleen maar bedoeld om verschillende eigenschappen van het goddelijke te typeren. Maar er zijn ook hindoes die niet in een god geloven, die humanistisch of atheïstisch zijn. Voor wie al die godennamen metaforen.

Daarom is de titel van het hoofdstuk niet oosterse religie maar oosterse filosofie. Waarom niet voor oosterse levensbeschouwing is gekozen blijft een raadsel.

  1. Een reactie plaatsen

Plaats een reactie