.religie van China

Eeuwenlang werd de westerse visie op China beïnvloed door de kwestie of China al dan niet een eigen ethische en religieuze traditie bezat. De Jezuïet Matteo Ricci (1552-1610) zag alleen filosofie, de Dominicanen alleen heidens bijgeloof. Deze controverse (de zogenaamde ‘ritenstrijd’) duurt in zeker opzicht nog steeds voort. Vandaag is China echter niet meer een exotisch land, maar een wereldmacht waarmee we in alle opzichten rekening moeten houden. De ethische en religieuze waarden – Confucianisme, Boeddhisme en Taoïsme – waar China voor staat, hebben een nieuwe relevantie verworven.
Prof. dr. K. Schipper, em. hoogleraar sinologie, RU Leiden publiceerde het boek TAO, levende religie van China. Daar in toont hij aan dat de “Drie Religies” complementaire en onverbrekelijk verbonden aspecten zijn van eenzelfde culturele identiteit.
Filmpje over deze 3 religies.
Filmpje over chinese volksreligie.
Filmpje over fenghsui
 

Beschrijving

In Tao beschrijft Kristofer Schipper in heldere taal de geschiedenis van de Chinese leer. Hij verdiept zich in de rituelen die erbij horen en de elementen waaruit de leer is opgebouwd, zoals de grote aandacht voor het menselijk lichaam en de kosmos. Tao is zowel een uitstekende inleiding voor buitenstaanders als waardevol studiemateriaal voor wie al meer vertrouwd is met de leer.

Recensie(s)

NBD|Biblion recensieHet taoisme, dat als religie een geschiedenis van meer dan tweeduizend jaar bezit, is ondanks de rijke schriftuurlijke en liturgische traditie lange tijd zowel in China als daarbuiten door academici veronachtzaamd als volksgeloof of bestreden als bijgeloof. Dat in de afgelopen jaren de wetenschappelijke belangstelling voor deze belangrijke en in vele opzichten volstrekt oorspronkelijke wereldreligie sterk is gegroeid, is voornamelijk te danken aan de te Parijs docerende Nederlandse sinoloog K. Schipper, die destijds als enige westerling een taoistische wijding heeft ondergaan en op Taiwan werkzaam is geweest als taoistische priester, zodat hij als geen ander het taoisme in al zijn facetten kent. In dit werk, een vertaling van eigen hand van zijn “Le corps taoiste” (1982), biedt hij als eerste een systematisch overzicht van de taoistische leer, praktijk en overleveringen, ten behoeve van een algemeen ontwikkeld publiek. Het boek is niet alleen geschreven met een superieure kennis van zaken, maar ook met een aanstekelijk enthousiasme. Schipper figureerde in een reeks portretten van wetenschappers van de VPRO-televisie. Bevat een uitgebreid notenapparaat, bibliografie en index.

(Biblion recensie, Redactie)

 

  1. Een reactie plaatsen

Plaats een reactie